Agility

Agility on koirien estekisa, vauhdikas laji, jonka päämääränä on ohjata koira esteradan läpi virheettömästi asetetun ihanneajan puitteissa. Agility on parhaimmillaan koiran ja ohjaajan saumatonta yhteistyötä. Harjoittelu parantaa kontaktia ja kasvattaa yhteisymmärrystä. Koira saa käyttää lajissa sekä älyään että fysiikkaansa – sama pätee myös koiran ohjaajaan! Agility on peräisin Englannista, missä lajia on harrastettu 1970-luvun lopulta lähtien. Suomeen agility rantautui kymmenisen vuotta myöhemmin ja laji on nykyään yksi suosituimmista koiraharrastuslajeista maailmanlaajuisesti.

Agilityssä kilpaillaan Suomessa kolmessa eri tasoluokassa. Lisäksi koirat jaetaan kansallisissa kilpailuissa viiteen kokoluokkaan ja kansainvälisissä kolmeen. Kilpailu-ura aloitetaan I-luokasta, josta riittävän nopeilla virheettömillä suorituksilla on mahdollisuus siirtyä tasoluokissa eteenpäin. III-luokassa koira voi saavuttaa agilityvalion (AVA) ja hyppyvalion (AVA-H) arvon. Valionarvon saavuttaakseen koiralla on vaadittavien agility- ja/tai hyppysertien lisäksi oltava vähintään 15 kuukauden iässä saavutettu laatumaininta hyvä (tai parempi) näyttelystä.

Kilpailemisen voi aloittaa koiran täytettyä 18 kk. Puhdas ja turvallinen ratasuoritus vaatii monenlaisia taitoja sekä koiralta että ohjaajalta. Koiran täytyy osata suorittaa erilaisia hyppy- ja kiipeilyesteitä, sujahtaa sujuvasti läpi putkiesteistä sekä pujotella keppieste. Lisäksi molemmilla on taskussaan kilpailemisen aloittamisen aikaan jo paljon perustottelevaisuuteen, ohjaamiseen ja sen seuraamiseen sekä radanlukuun liittyviä taitoja.

Agilityn perusteiden harjoittelemisen voi aloittaa jo pennun kanssa, mutta varsinaisten estesuoritusten kanssa kiipeilemisineen ja hyppimisineen on hyvä odottaa noin vuoden ikään saakka. Varsinaisten estetaitojen lisäksi esimerkiksi paikallaan pysyminen lähdössä ja motivaation ylläpitäminen vaativat harjoitusta läpi koiran agilityuran. Agilityä voi harrastaa agilityseurojen jäsenilleen järjestämissä ohjatuissa harjoituksissa sekä monissa koirakouluissa. Myös yksityisiä, juuri agilityyn keskittyviä, palveluntarjoajia on saatavilla.

Agility on fyysisesti kuormittava laji, jonka harjoitteluun kuuluu myös koiran fyysisen ja henkisen kunnon harjoittaminen ja ylläpito, riittävää lepoa unohtamatta. Ainoastaan terve koira voi harrastaa lajia täysipainoisesti. Harjoittelun on tarkoitus olla hauskaa kaikille!

Lisätietoa lajista, harjoittelusta ja agilitykilpailuista sekä niihin valmistautumisesta saa Suomen Agilityliiton sivuilta sekä paikallisten agilityseurojen sivuilta. Tutustuhan lajin sääntöihin huolellisesti ennen kokeisiin osallistumista. SIC ry ei järjestä omia säännöllisiä harjoituksia, mutta harrastustoimikunta vastaa mielellään jäsenistön mieltä askarruttaviin kysymyksiin.