Ratajuoksu

Ratakokeessa koirat kilpailevat nopeudessa ovaalin muotoisella radalla. Yhdessä lähdössä juoksee kerrallaan kahdesta kuuteen samanrotuista koiraa 280–680 metrin matkan. Italianvinttikoirien ja cirnecojen juoksemat matkat ovat joko 280 tai 350 metriä. Suomessa vinttikoirien ratajuoksukilpailuja on käyty 1950-luvulta lähtien ja nykyisin kokeita järjestetään Helsingissä, Hyvinkäällä, Turussa, Tampereella ja Oulussa yhteensä noin 20 vuodessa – myös SIC ry ratamestaruudesta mitellään vuosittain. Vauhdikas laji on paitsi koirien mieleen myös jännittävää seurattavaa radan reunalta käsin, saati lähtökoppien takaa!

Maalintulojärjestyksen lisäksi koirien matkaan käyttämä aika mitataan. Kun koira alittaa käyttövalioajan yhteensä vähintään viidessä eri kokeessa vähintään kahdella eri radalla ja vähintään kahden eri kauden aikana, siitä tulee käyttövalio ratajuoksussa (KVA-r). Käyttövalionarvon saavuttaakseen koiralla on lisäksi oltava vähintään 15 kuukauden iässä saavutettu laatumaininta hyvä (tai parempi) näyttelystä.

Ratakokeisiin saa osallistua yli 15 kuukauden ikäinen koira, jolla on Suomen Vinttikoiraliiton alainen kilpailukirja. Kilpailukirjan myöntämisen vaatimuksena on kolme hyväksyttyä koejuoksua. Koejuoksut selvittääkseen koiran tulee osata seurata viehettä ja lähteä lähtökopista. Lisäksi koiran tulee olla niin viehevarma, ettei se ryhmässä juostessa häiritse kilpakumppaneitaan. Myös kilpailuvarustus (juoksumantteli ja kuonokoppa) vaatii totuttelua. Koejuoksuista ensimmäisessä varmistutaan koiran halusta seurata viehettä ja kaksi seuraavaa ovat ryhmäjuoksuja. Ryhmäkokeessa juoksee vähintään kolme koiraa, joista koekoira lähtee keskeltä kopeista. Koejuoksut voidaan suorittaa, kun koira on täyttänyt vuoden. Lisäksi italianvinttikoirat on mitattava ennen kilpailukirjan anomista.

Yleensä vieheeseen totuttelu aloitetaan leikin kautta jo pentuna. Lisäksi ratajuoksua voi harjoitella radoilla järjestettävissä harjoituksissa. Harjoituksissa edetään koirakohtaisesti tehtävä ja osa-alue kerrallaan kohti kokonaista juoksusuoritusta. Ratajuoksu on fyysisesti vaativa laji, jonka harjoitteluun kuuluu myös koiran fyysisen ja henkisen kunnon harjoittaminen ja ylläpito, riittävää lepoa unohtamatta. Tärkeintä on, että sekä koira että valmentaja nauttivat lajin parissa vietetystä ajasta!

Lisätietoa lajista, harjoittelusta ja ratajuoksukokeista sekä niihin valmistautumisesta saa Suomen Vinttikoiraliiton sivuilta sekä paikallisten vinttikoirakerhojen sivuilta ja paikanpäällä harjoituksista. Tutustuhan lajin sääntöihin huolellisesti ennen kokeisiin osallistumista! SIC ry ei järjestä omia säännöllisiä harjoituksia, mutta juoksutoimikunta vastaa mielellään jäsenistön mieltä askarruttaviin kysymyksiin.